Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin henüz 6 yaşındayken evlendirilmesine ilişkin dava sürecinde yeni bir gelişme yaşandı. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 20. Ceza Dairesi, tutuklu yargılanan sanıkların cezalarını yeniden değerlendirerek artırma kararı verdi. Sanıklardan Kadir İstekli hakkında toplam 37 yıl, baba Yusuf Ziya Gümüşel hakkında ise 19 yıl 9 ay hapis cezası verildi.
İlk karar 2023’te verilmişti
Dava, 2023 yılında Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde sonuçlanmıştı. O dönemde mahkeme heyeti, sanık Kadir İstekli’yi “zincirleme şekilde çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçundan 30 yıl hapis cezasına çarptırmıştı. Aynı suçtan baba Yusuf Ziya Gümüşel’e ise 20 yıl hapis cezası verilmişti. Taraflar, verilen bu kararlara itiraz etmiş ve dosya İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’ne taşınmıştı.
Duruşma yeniden görüldü
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 20. Ceza Dairesi'nde görülen yeni duruşmaya tutuklu sanıklar Yusuf Ziya Gümüşel ve Kadir İstekli katıldı. Duruşmada taraf avukatlarının yanı sıra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın avukatı da hazır bulundu. Sanıklar ve avukatları, Yargıtay’ın bozma kararına uyulmasını talep etti. Mahkeme heyeti, bu talebi kabul ederek duruşmayı devam ettirdi.
Yeni karar açıklandı
Cumhuriyet savcısı esasa ilişkin mütalaasında, sanıkların suçlarının cezalandırılmasını talep etti. Mahkeme heyeti, kararını açıklayarak Kadir İstekli’ye “zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı” suçundan 22 yıl, “nitelikli cinsel saldırı” suçundan ise 15 yıl olmak üzere toplam 37 yıl hapis cezası verdi. Baba Yusuf Ziya Gümüşel ise “zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı” suçundan 19 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.