Fındıkta Fiyat Krizi! TMO’nun Satış Kararı Tepkiyle Karşılandı

Karadeniz Bölgesi’nin en önemli tarım ürünlerinden biri olan fındık, yeniden fiyat tartışmalarının merkezine oturdu.

Ordu - 16-04-2025 13:09

Son dönemde yaşanan don olayları, yüksek enflasyon, döviz kuru hareketliliği ve arz-talep dengesindeki değişiklikler nedeniyle serbest piyasada oluşan fiyatlar üreticiler tarafından yakından takip ediliyor.

Fındık fiyatlarındaki ani yükseliş üretici açısından umut verici gibi görünse de, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) elindeki fındığı 125 TL’den satışa çıkarması, özellikle ziraat odalarının tepkisini çekti.

Ziraat Odaları: TMO Üretici Lehine Hareket Etmiyor

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, TMO’nun bu satış kararını eleştirerek şu açıklamalarda bulundu:

“TMO da hemen acilen bir karar alıp elindeki fındığı en azından hak eder bir şekilde değerlendirmeli. Üreticinin de dövizini, parasını birilerinin peşkeş çekmeyi bırakması gerektiğini söylemek istiyorum. Çünkü hakikaten çok ucuz fiyata ürün sürülmesi, bu piyasanın hak ettiği değerde şekillenmesini engelliyor.”

TMO Satışı Durdurdu, Paralar İade Ediliyor

Başkan Akça, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada güvenilir kaynaklardan edindikleri bilgilere göre TMO’nun fındık satışını durdurduğunu ve satın alma için yatırılan bedellerin de iade edileceğini duyurdu.

Zorlu Bir Sezon Bekleniyor

Bölgede etkili olan don olaylarının yanı sıra, ürün verimini tehdit eden kokarca zararlısı da dikkate alındığında, fındık üreticilerini bu sezon zorlu bir sürecin beklediği öngörülüyor. Üreticiler, hem piyasa fiyatlarının hem de kurum politikalarının daha fazla üretici lehine şekillenmesini talep ediyor.

Günün Diğer Haberleri